HTML

Sporttörténelem

Régmúlt sportesemények a korabeli sajtón keresztül. Képes Sport, Népsport, Képes Újság, Magyar Ifjúság, Népszabadság vagy éppen a Népszava sporthírei mai szemmel. Emlékezés nagyjainkra.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A kincstár kapujában

2009.08.22. 12:00 Grigorij

 

A hazai szurkolók legnagyobb örömére tovább menetel a Debrecen a BL-ben! Ritkán tapasztalható jó érzés, amikor ennyire a lecsillapodnak a szurkolói ellentétek és közösen reménykedünk, hogy végre ismét átlépje egy magyar csapat a kincstár küszöbét!
 

Egyszer már, réges-régen sikerült ez egy csapatunknak. A Ferencváros 14 éve megtette ezt a hatalmas lépést, játszhatott a BL csoportkörében, és mai szemmel nézve nem is vallott szégyent. Hogy aztán egyedüliként a világon egy gusztustalan „ütésváltást” követően rohamos zuhanórepülésbe kezdjen a klub, mely végén a jogtalan kizárás és a nem túl rózsás NBII-es szereplés várta a csapatot és szurkolóit…
 

De most inkább koncentráljunk a Debrecenre, mert sajnos a hazai csapatoknak nem csak mostanában nincs nagy szerepük a nemzetközi kupákban, hanem évtizedekkel korábban sem halmoztak el bennünket érmekkel klubjaink!
 

A Vasas 1981 nyári műsorfüzetében bukkantam az alábbi érdekes és tanulságos összeállításra. A magyar csapatok kupaszereplését foglalja össze, megbocsájtható módon piros-kék szemüvegen keresztül. Ha alaposabban megvizsgáljuk a statisztikákat, kiderül, számunkra akkoriban sem volt kolbászból az UEFA-kerítése…
 

Figyelem! 28 éves összeállítás, nem tartalmazza a Videoton UEFA és a Fradi BL sikereit.
 

A Párizsban megrendezett Real Madrid — Liverpool, Bajnokcsapatok Európa Kupa döntővel végetért az 1980—81. évi nemzetközi labdarúgó kupaidény. Két újabb győztessel (Dinamó Tbiliszi és Ipswich Town) gyarapodott az irigyelt kupagyőztesek tábora. Szóval vége a több hónapos versenynek, s most már mindenki előre tekint. Az érdeklődés középpontjába a szeptemberben induló új idény küzdelmei kerültek.


 

 

 

 

 

 

 

 

 Az 1955-ben MNK győztes csapat. Állnak: Sárosi, lllovszky, Kontha, Hermmann Béla szakosztályvezető, Bundzsák, Csordás, Bodzsár, Teleki. Guggolnak: Kamarás, Szilágyi I., Raduly, Berendi. (Vasas-Bp. Honvéd 3-2)

A Vasast is közelebbről érinti Európa legjobb klubcsapatainak 1981-82. évi versengése, miután történetében 11. alkalommal biztosította részvételét a rangos mezőnyben.
 

13 MAGYAR KLUB 119 ELLEN
 

Eddig 13 magyar csapat kapott szerepet a különböző kupákban. Mind a három versengési formában (bajnokok, kupagyőztesek kupája, illetve UEFA Kupa) csak 6 magyar klub vett részt, éspedig a Vasason kívül az MTK, a Bp. Honvéd, a Ferencváros, az Ú. Dózsa és a Rába ETO. Ez a 6. együttes vívta a legtöbb mérkőzést a magyar kupacsapatok összesen 372 fellépéséből.
 

Bajnoki tabellaszerűen a „vezető hatos" összesített kupamérlege:



 

 

 

 Indult még: Diósgyőr (12 mérkőzés 14 pont), Videoton (8—8), Haladás (4—4), Pécs (6—4), Komló (2—2), Csepel (2—1) és Salgótarján (2—1).
A 13 magyar klub mérlege:
372 mérkőzés, 174 győzelem, 59 döntetlen, 139 vereség, 751 adott és 536 kapott gól, 407 pont.

 

 

 

 

 

  119 ellenfél 29 országból került ki. Legtöbbször angol csapatok voltak az ellenfelek, így Leeds United, Liverpool, Manchester City, Sunderland, Birgmingham City, Everton, Newcastle United, Manchester United és Wolverhampton Wanderers. Ellenük a magyar klubok 35 esetben próbálkoztak, a mérleg erősen negatív: 8 győzelem, 7 döntetlen és 20 vereség.

69 ELSŐ HELY 40 CSAPATNAK
 

A 372 mérkőzésből elért 174 győzelem már árulkodik arról, hogy a kupák magyar képviselői nem játszottak meghatározó szerepet a milliók érdeklődésétől kísért versenyben. Mindössze a Ferencvárosnak sikerült egyszer elnyerni a VVK-t (az UEFA Kupa elődjét), KEK-döntőt vívott a Ferencváros és az MTK, UEFA Kupadöntőben játszott az Ú. Dózsa.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1957-ben Középeurópai Kupát nyert csapat. Állnak: Szilágyi II., Teleki, Szilágyi I., Kárpáti, Berendi. Guggolnak: Sárosi, Bundzsák, Lenkei, Kovalik. Elöl: Kontha és Raduly

A Vasas bemutatkozása évében jutott legmesszebbre. Az 1957—58. évi sorozatban a CDNA, a Young Boys és az Ajax kiverése után a Real Madrid ellen a döntőbejutásért küzdhetett, de a madridi 0-4 után, bármilyen jól is játszottak a Népstadionban és 2-0-ra győztek, nem sikerült fordítani. Máig is tart a kesergő: ha a francia bíró az elején megadja Bundzsák teljesen szabályos gólját, ha bemennek a helyzetek... Sajnos nem adta meg, illetve nem mentek be, pedig az akkori Vasas képes lett volna akár a BEK megnyerésére is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden lényeges a Népstadion eredményjelző tábláján. „Középeurópai Kupa döntő. Bp. Vasas-Rapid Bécs 9-2. Góllövő: Csordás, Csordás, Riegler, Raduly, Szilágyi, Szilágyi, Szilágyi, Szilágyi, Raduly, Riegler, Teleki"

A kupagyőztesek dicső listájára eddig 13 ország 40 csapatának a neve került. Anglia 11 csapatával 17 első helyet hódított el, Spanyolország 5 képviselője 15 győzelmet szállított, Olaszország — ugyancsak 5 klubbal — kilenc alkalommal diadalmaskodott.
A kupák eddigi legsikeresebb csapata, a Vasasnak már két kiesést jelentett Real Madrid: hatszor lett a Bajnokok Európa Kupájának védője.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két pillanat az 1975-ös UEFA Kupa mérkőzésről. Vasas-Barcelona 0-1. Góllövő: Fortes

A kupagyőztesek irigyelt listája:
 

BEK (11 csapat):
Real Madrid 6, Ajax 3, Bayern München 3, Liverpool 3, Nottingham 2, Benfica 2, Internazionale 2, Milan 2, Celtic 1 és Feyenoord 1.
 

KEK (18 csapat):
Anderlecht 2, Milan 2, Hamburger SV, Borussia Dort-mund, Atletico Madrid, Barcelona, Valencia, Chelsea, Manchester City, Tottenham, West Ham United, Sporting Lisszabon, Fiorentina, Glasgow Rangers, Magdeburg, Dinamó Kijev, Dinamó Tbiliszi és Szlovan Bratiszlava 1—1.

UEFA Kupa (17 csapat):
Barcelona 3, B. Mönchengladbach, Valencia, Liverpool, Leeds United 2—2, Eintracht Frankfurt, Zaragoza, Arsenal, Newcastle United, Tottenham, Ipswich Town, Roma, Juventus, Dinamo Zágráb, Anderlecht és Ferencváros 1—1.
 

Hej, ha közéjük kerülne az 1981—82. évi kupaidény végére a Vasas neve...
 

 

1 komment

Címkék: történelem debrecen bl uefa vasas

A bejegyzés trackback címe:

https://oldsport.blog.hu/api/trackback/id/tr471328215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása