HTML

Sporttörténelem

Régmúlt sportesemények a korabeli sajtón keresztül. Képes Sport, Népsport, Képes Újság, Magyar Ifjúság, Népszabadság vagy éppen a Népszava sporthírei mai szemmel. Emlékezés nagyjainkra.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Fogatok egykor és ma

2009.08.21. 15:23 Grigorij

 

A megnyitóval szerdán este megkezdődött a kecskeméti Széktói Stadionban a kettesfogathajtók 13. világbajnoksága, amelyre 21 ország 71 versenyzője - köztük kilenc korábbi világelső – nevezett, jelentette az MTI. Fintha Gábor szövetségi kapitány a megnyitó előtt kijelölte a háromfős hazai csapatot, amelyben az egyéniben címvédő Lázár Vilmos mellett testvére, Lázár Zoltán, továbbá Selyben Zsolt kapott helyet.
 

De vajon tudta valaki, hogy pár nap eltéréssel 1978. augusztus 24-én rajtolt Kecskeméten a IV. fogathajtó-világbajnokság? Ugye nem? Pedig 31 éve szinte pontosan ugyanezekben a napokban Fintha Gábor jelenlegi szövetségi kapitány is hajtott.
 

Lássuk a beharangozót a Képes Sport 1978. augusztus 22-i számából! A szerző Faludi Gábor volt.

 

Augusztus 24-én reggel 6 órakor a bábolnai harsonások zenés ébresztőt fújnak Kecskemét főterén, s ezzel megkezdődnek a IV. fogathajtó-világbajnokság küzdelmei.
Tizenhárom ország negyven fogatát várják a rajthoz a rendezők, s a fogatok három napon keresztül küzdenek az érmekért, a helyezésekért.
A Kecskemétre látogatók, a szurkolók és a szakemberek nagyon bizakodnak abban, hogy a mostani világbajnokságon folytatódik majd az a szép sikersorozat, amelyet fogathajtóink az 1971 óta rendszeresített világ- és Európa-bajnokságokon elértek. Mert fussunk csak végig a győzelmi listán (a páros években világ-, a páratlan években Európa-bajnokságot rendeznek):
 

 

1971: Abonyi (magyar) - Magyarország
1972: Dubey (svájci) - Nagy-Britannia
1973: Dubey - Svájc
1974: Fülöp (magyar) - Nagy-Britannia
1975: Abonyi - Magyarország
1976: Abonyi - Magyarország
1977: Bárdos (magyar) – Magyarország
 

Mint a fenti listából is kiderül, az eddig megszerezhető 14 aranyéremből 9 került magyar tulajdonba.
S milyenek az esélyek most, 1978-ban?
Az idei nemzetközi versenyek eredményei, tehát a papírforma alapján, négy nemzet csaknem egyenlő eséllyel pályázhat a csapatbajnoki aranyéremre. A védő magyarok legnagyobb ellenfelei a lengyelek, a hollandok, s az NSZK-beliek lehetnek, bár a tapasztalt, s igen szép fogatokat kiállító svájciak is okozhatnak meglepetést.
 

Szép kiállítású fogatokat említettünk, s a kiállításnak döntő jelentősége lehet a végeredményben. A fogathajtó világbajnokságok --a nagy versenyekhez hasonlóan — lényegében négy versenyszámból állnak. Az első napon kell „bemutatni" a fogatokat, s a háromtagú zsűri a versenyzők öltözetét, a lovak, a kocsi ápoltságát, kiállítását, a fogat összbenyomását, a szerszám szépségét pontozza. Egy órával később pedig a díjhajtásban pontoz egy öttagú versenybíróság. Azt vizsgálják, hogy az előírt feladatokat hogyan hajtja végre a fogat. Szóval ez két olyan versenyszám, amelyben nincsenek kizárva a szubjektív eleinek sem. S az eddigi világversenyek eredményei azt mutatták, hogy ezekben a számokban hátrányban vannak a magyar fogatok.
 

A második napi maratonhajtás és a harmadik versenynapi akadályhajtás — már magyar specialitás, s többnyire csak az a probléma, hogy van-e még lehetőség az elsőnapi hátrány ledolgozására.
Éppen ezért a versenyen induló hét magyar fogat hajtója — Bárdos György, Bálint Mihály, Fintha Gábor, Fülöp Sándor, Mátyus Viktor, Muity Ferenc és Papp József — a szokottnál is többet gyakorolta a díjhajtás könnyűnek éppen nem mondható elemeit.

 

 



 

 

A VILÁGBAJNOKSÁGRA NEVEZETT FOGATOK:
H. R. H. Prince Philip (Anglia)
G. Bowman (Anglia)
A. Brostow (Anglia)
J. Colliiison (Anglia)
J. A. Parker (Anglia)
R. Joch (Ausztria)
Ing. II. Koluch (Ausztria)
J. Dymés (Csehszlovákia)
J. Kocman (Csehszlovákia)
J. Sebek (Csehszlovákia)
P. Paulsen (Dánia)
F. Deplanche (Franciaország)
P. Maudet (Franciaország)
S. Groenwoud (Hollandia)
T. R. Veistra (Hollandia)
W. J. Bobbink (Hollandia)
B. Prpic (Jugoszlávia)
A. Galo (Jugoszlávia)
A. Szewczyk (Lengyelország) 
W. Adamczak (Lengyelország)
T. Czerminski (Lengyelország)
A. Musial (Lengyelország)
Z. Szymoniak (Lengyelország)
Z. Waliszewski (Lengyelország) 
E. Fauth (NSZK)
M. Freund (NSZK)
N. Janssen (NSZK)
B. Kellinghusen (NSZK)
G. Knell (NSZK)
P. Mata (Spanyolország)
R. Kellenberger (Svájc)
U. Lehmann (Svájc)
W. H. Stuber (Svájc)
Ch. Pahlsson (Svédország)
Bálint M. (Magyarország)
Bárdos Gy. (Magyarország)
Fintha G. (Magyarország)
Fülöp S. (Magyarország)
Mátyus V. (Magyarország)
Muity F. (Magyarország)
Papp J. (Magyarország)

 

 

Az egyes országok a csapatversenyen három fogattal vehetnek részt. Ezeket meg kellett nevezni az augusztus 23-i technikai értekezleten, s a szabályok szerint e három fogatból a legkevesebb hibaponttal végző kettő teljesítménye alapján állapítják meg a csapatverseny végeredményét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem kecskemét világbajnokság bárdos fogathajtás

A bejegyzés trackback címe:

https://oldsport.blog.hu/api/trackback/id/tr291328126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása