HTML

Sporttörténelem

Régmúlt sportesemények a korabeli sajtón keresztül. Képes Sport, Népsport, Képes Újság, Magyar Ifjúság, Népszabadság vagy éppen a Népszava sporthírei mai szemmel. Emlékezés nagyjainkra.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Amikor a férfiak is arattak...

2009.08.21. 14:46 Grigorij

 

Nézem reggel ahogy Storcz Botond büszkén meséli Gyárfás Tamásnak a kanadai kajak-kenu VB-n történteket. Abban persze mindenki egyetért, hogy a juharlevelesek közvetítése minden volt, csak megfelelő nem, és abban is, hogy szerencsére a lányok hozták a kötelezőt - szemben a fiainkkal!


Hogy volt idő, amikor ez fordítva is megtörtént, álljon itt bizonyítékul a Képes Sport 1979. július 27-én megjelent számában található emlékezés – Szegő András tollából…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csendes, nyugodt „békeidők" jártak abban az időben a világ kajak-kenu sportjának házatáján. Kialakultak, immár megszilárdultak a nemzetközi erőőviszonyok, kajakban a skandináv államok, kenuban a csehszlovákok érték el sikereiket világversenyről világversenyre. Úgy látszott, hosszú-hosszú időre felosztották a kajak-kenu világot, nem történhet itt semmi jelentős változás.
1954-et mutatott a naptár, újabb világbajnokságára készült a sportág. Újabbra, amely várhatóan tovább növeli a vezető hatalmak fölényét, táplálja legyőzhetetlenségük nimbuszát. Minden figyelem feléjük fordult, és ki hederített akár csak valamit is a nagyok árnyékában szerénykedő magyar csapatra. Balatoni Kamill 1938-ban elért világbajnoki második helye, Novák és Parti helsinki ezüstérme volt mindössze a magyar kajak-kenu sport korábbi sikermérlege. Ráadásul javarészt ismeretlen újoncokból állt a kiutazó gárda.
Néhány helyezésért mentek — és 16 éremmel; 6 arannyal, 5 ezüsttel és 5 bronzzal tértek haza. Fejtetőre állt hagyomány, erőviszony, papírforma. Ez a fiatal gárda egycsapásra berobbant az élvonalba és az egész kajak-kenu sportot forradalmasította. Akkor, ott Maconban vált a kajak-kenu korszerű versenysporttá, akkor teremtődött meg a negyedszázad óta tartó sikerek alapja, az a betörés jelölte ki a jövő számára az utat. Kik voltak ők? Mi is történt akkor, ott valójában? Hogy csinálták, mi adott akaratot, erőt, hitet hozzá?
Most, amikor a napokban ünnepeljük a maconi nagy napok 25. évfordulóját, beszélgetésre hívtunk szerkesztőségünkbe az aranycsapat edzői és versenyzői közül néhányat. Ha valakik, akkor éppen ők a legilletékesebbek, hogy megadják a kérdésre a választ.
 
 

A MACONI DICSŐSÉGTÁBLA
ARANYÉRMESEK:

Wieland Károly - Halmai József kenu kettes 10 000 m
Hatlaczky Ferenc kajak egyes 10 000 m
Vagyóczky Imre - Szigeti Zoltán - Kovács László - Nagy László kajak négyes 1000 m
Mészáros István - Mészáros György kajak kettes 1000 m
Bánfalvi Klára - Pintér Hilda női kajak kettes 500 m
Parti János kenu egyes 10 000 m

EZÜSTÉRMESEK:
Szörényi Ervin - Sován András – Wagner Ferenc – Hatlaczky Ferenc kajakváltó 4X500 m
Lieszkovszky Valéria - Egresi Vilma női kajak kettes 500 m
Hernek István kenu egyes 1000 m
Bodor István - Tuza József kenu kettes 1000 m
Csonka Ferenc - Sasvári Mihály kenu kettes 10 000 m

BRONZÉRMESEK:
Hatlaczky Ferenc kajak egyes 1000 m
Wagner Ferenc - Sován András kajak kettes 500 m
Csonka Ferenc - Sasvári Mihály kenu kettes 1000 m
Urányi János – Varga Ferenc – Mészáros István – Mészáros György kajak négyes 10 000 m
Hernek István kenu egyes 10 000 m

 

 

 A cikk még folytatódik két oldalon keresztül, Vagyóczky Imre, Füzesséry Gyula, Mészáros György, Szabó Ferenc, Nagy László, Hatlaczky Ferenc, Mészáros István, Kovács László és Parti János meséli el egyéni élményeit.


 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem világbajnokság kajak kenu

A bejegyzés trackback címe:

https://oldsport.blog.hu/api/trackback/id/tr911328048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása